Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- کارشناس مسائل دینی گفت: نتیحه ی رفتار امام جواد (ع) این شدکه روزی که امام عصر (ع) به‌عنوان امام توسط امام حسن عسگری (ع)معرفی شدند، جامعه امامت ایشان را پذیرفت و این اثر تا به امروز ادامه دارد.

گروه فرهنگی میزان- حجت السلام ابراهیم بهاری کارشناس علوم دینی ویکی از خطیبان خوب کشور است که ولادت امام محمد جواد علیه السلام بهانه را برای گب وگفتگو خبرنگار میزان با آقای بهاری فراهم کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

میزان- کمی از دوره‌ی امامت امام جواد علیه‌السلام برای ما بگویید؟

حجت الاسلام بهاری - دوره‌ی ائمه معصومین هرکدام حوادثی را با خودش‌به همراه داشته و ائمه با مسائلی روبه‌رو شده‌اند که در نوع خود منحصربه‌فرد است. هرچند این یقین برای ما هست که به دلیل اینکه همه‌ی آن‌ها نور واحد هستند هرکدام اگر جای دیگری بودند چنین قدرتی داشتند، که مانند آن امام برخورد کنند.   مثلاً اگر عرصه این‌گونه پیش می‌رفت که امیر المومنین (ع)، جای اباعبدالله (ع) بود، همان برخوردی که اباعبدالله (ع) در کربلا انجام داد قطعاً امیر المومنین (ع) انجام می‌داد. یا برخوردی که امام باقر (ع) داشت امام رضا (ع) هم همان برخورد داشت.
باید بدانید در دوره‌ای که معروف به دوره عباسیان است،یک انقلابی در مجموعه‌ی جهان بشری رخ می‌دهد و آن انقلاب علمی بود.
مردم‌ازاواخر دوره‌ی اموی آگاهی، فهم‌ودرکشان نسبت به مسائل بالاتر رفته و بیشتر شده است،تا آنجا که در مباحث علمی مردم شروع به مباحثه کردند.   *دوره ی امام محمد باقر (ع) وامام صادق دوره ی اوج آگاهی ورشد مسائل علمی
شما دوره‌ی امام محمدباقر (ع) و امام صادق (ع) را دوره‌ی اوج آگاهی ورشد مسائل علمی در جهان اسلامی‌بایدبدانید. علوم غربی از یونان با خط دهی عباسیان در مناطق اسلامی نفوذ پیدا کرده بود. یکی از علت‌ها این بود که افرادی مثل «منصور دوانقی» برای مقابله با علم امام، به افراد برای ترجمه کتاب‌های غربی پول می‌دادند. با تمام این احوالات می‌بینید که چه امام محمدباقر (ع)، امام محمدصادق (ع)،امام موسی کاظم (ع)  وچه امام رضا (ع) در یک برخورد تخصصی با فرق‌تا جایی پیش می‌روند که مجموع این‌ها چه مادیون چه صائبین و فرقه‌های ریزودرشت که درمجموع بلاداسلامی بودند همه در برابر حضرات دست تسلیم بالا می‌برند.   بیشتر بخوانید:   در زمان امام محمد باقر علیه السلام نهصد کرسی علمی وجود داشت

جالب است بدانید «مأمون» یک قدرت علمی عجیبی دارد، درواقع باید «مأمون » را عالم‌ترین خلیفه اموی و عباسی دانست. هرچند که علمش در مسیر خلاف پروردگار الهی بود. همین پایه‌ریزی‌های افرادی مثل مأمون، کاررا تا جایی پیش برد که دیدند وقتی نمی‌توانند امام را ازنظر علمی محکوم کنند امام رضا را به مناظرات آوردند و اتفاقاً امام بهترین، علمی‌ترین و ظریف‌ترین مناظرات را انجام داد. ما ۳۸ مناظره ثبت‌شده از امام رضا (ع) داریم. مأمون وقتی دید نمی تواند جلوی حضرت بایستند ایشان را به شهادت رساندند.
شهادت ایشان آن‌قدر دردناک و عجیب است که مردم تا دویست سال فکر می‌کردند مأمون رفیق حضرت هستند. علما آن‌قدر خون‌دل خوردند تا به مردم بفهمانند که این کسی که سنگش را به سینه می‌زنید قاتل علی بن موسی رضا (ع) بوده نه محب علی بن موسی‌الرضا.   *امام جواد علیه السلام پیش زمینه ای برای پذیرش امامت حضرت مهدی(ع)

بعد از شهادت امام رضا (ع) کسی به امامت می‌نشیند به نام امام جواد(ع) که هفت، هشت سال دارند. «اباصلت» می‌گوید وقتی امام جواد علیه (ع) به امامت رسید. صحابی دورهم جمع شده بودند و بحث بود، یکی بلندشد و گفت: بیاید خاکی بر سرمان بریزیم ببینیم تا بچه بزرگ شود باید چه بکنیم؟ یکی از صحابی دیگر بلند شد و گفت: امام است، مگر مسیح ابن مریم در نوزادی به نبوت انتخاب نشد.
امام جواد (ع) در ۲۵ سالگی هم به شهادت رسیدند. مأمون برای اینکه حضرت جواد را به کنترل درآورد، «ام فضل» را به عقد ایشان درمی‌آورد. این اتفاق برای کنترل حضرت بود و این کنترل‌ها در پی سنجش قدرت علمی و قدرت برخورد امام سنجیده شود و برای همین است که امام جواد (ع) در مدتی که در مدینه می‌مانند و بعد او را به عراق و کاظمین منتقل می‌کنند با تمامی ظرافت‌های علمی و اعتقادی روبه‌رو می‌شود، گرچه به وسعت حضرت امام رضا (ع)نیست؛ اما زمینه‌سازی برای امام هادی (ع) ایجاد می‌کند.
از بعد عملی هم ایشان پیش زمینه ای را فراهم می کنند که امام عصر (عج) که فردا به امامت می‌رسد نگویند یک بچه به امامت رسیده است.   میزان- راجع به ظرایف علمی و عملی امام جواد علیه‌السلام کمی بیشتر توضیح دهید؟

حجت السلام بهاری- امام جواد (ع) یک برخوردی  با «یحیی بن اکثم» دارد، «یحیی بن اکثم» که یکی از علمای بزرگ آن زمان است، بلند  می شود که از حضرت امام جواد علیه‌السلام سؤالی بکند. سؤال کرد: اگر کسی که موقعی لباس احرام بر تنش شکار انجام داد کفارش چیست؟ امام در قبال یک سؤال  «یحیی بن اکثم »۲۳ سؤال پرسید: آیا کسی که این شکار را انجام داده زن بوده یا مرد بوده یک بار بوده یا قبلاً این کار‌ها کرده بود؟ و... که «یحیی بن اکثم» دست را به نشانه‌ی تسلیم بالا می‌برد.
باید گفت: غبار فتنه‌ها را امام،با مقابله و ایستادگی در مقابل چهره‌های انحرافی و باطل  و با رفتارشان  زدودند و نتیجه اش این شد، که روزی که امام عصر علیه‌السلام به‌عنوان امام توسط امام حسن عسگری معرفی شدند، جامعه امام مهدی (عج) را پذیرفت و این اثر تا به امروز ادامه دارد.
میزان- جامعه‌ی کنونی ما نیز دچار اندیشه‌های فکری مختلفی است چه باید بکنیم؟

حجت الاسلام بهاری -امیر المومنین (ع) یک جمله دارند اگر بگذارند حرف ما به گوش همه‌ی آزادی خواهان عالم برسد، گوش‌های شنوا صدای حق را خواند شنید ،یا امام باقر (ع) می‌فرمایند: به شرق برید و به غرب برید حقیقتی را پیدا نمی‌کنید ،مگر این‌که از حلقوم ما زده شود.   *در نهایت انتخاب با مردم است
قطعاً ما که داعیه شیعه بودن داریم و غایت سیره‌ی ائمه راداریم، باید بدانیم برخورد امام جواد (ع)، برخورد امام رضا (ع) وبرخورد، اما هادی (ع) بسیار کریمانه، وعالیست. در واقع هم روشنگرانه است، هم در برابر افکار خودی و غیرخودی مباحثه می‌کنند؛ و درنهایت انتخاب را به مردم می‌واگذار می‌کنند.   میزان- و روش این روشنگری و آگاهی بخشی در جامعه چگونه باید باشد؟
حجت الاسلام بهاری- امروز جامعه‌ی ما نیاز دارد به اینکه مباحثه بکنیم مناظره بکنیم، اما حدودوثغور مناظره را رعایت کنیم پرخاشگری به هم نکنیم، بی‌احترامی نکنیم، شخصیت هم را ،نشکنیم.
وسط صحبت امام علی (ع) در اوج حکومتش کسی بلند شد و اعتراضی کرد، یک عده ریختند که او را بزنند. امام گفتند به او دست نزنید، او نسبت به من سؤالی کرده، نسبت به من شبهه‌ای داشته، خودم هم هستم که پاسخ بدهم یا جواب می‌دهم، قانع می‌شود یا من به‌عنوان حاکم در معرض انتقاد او قرار گرفتم وباید اصلاح کنم.

این مهم است که ما علی‌الخصوص دربیانی که رهبر معظم انقلاب به‌عنوان گام دوم انقلاب داشتند به این نکته توجه کنیم که یکی از خواسته‌های ایشان، روشنگری، آگاهی بخشی به جامعه است و بیدار کردن مردم است. پیامبر اکرم می‌فرمایند: اسلام آمده عقل‌های خفته را بیدار کند.
ما هم وظیفه‌ی بیدار کردن و تلنگر زدن راداریم و باید مراقبت باشیم غبار‌ها و انحرافات کار را بر حقیقت‌طلبان سخت نکند.
میزان- پس با توجه به صحبت‌های شما آیا همه آزادی بیان و عمل دارند؟
حجت الاسلام بهاری- ببینید،یک عده  معاند هستند،شما هر طور جواب بدهید، طور دیگر عمل می‌کنند.ابوسفیان به حضرت رسول (ص) عرض کرد اگر ماه را نصف کنی من ایمان می‌آورم، حضرت ماه را به دونیم کردند، گفتند این‌طور نه یک تیکه از ماه برود شرق و یک تیکه برود غرب. انجام گرفت بعد گفت: باید تا صبح اجازه بدی، اول صبح آمد و به مردم گفت: عجب جادوگری است محمد!   * کسی که عناد دارد درست نمی شود
کسی که عناد دارد درست نمی‌شود. هرگز وهرگز نمی‌توان در جامعه امروز روی استکبار اثر گذاشت، در مقابل استکبار باید ایستاد، اما در مقابل فریب‌خوردگان استکبار ، می‌شود روشنگری کرد و این کار را ائمه‌ی ما انجام دادند.
میزان- چه کسی مسئول آگاهی دهی در جامعه و روشنگری است که در صحبت‌هایتان تأکید داشتید؟
حجت الاسلام بهاری- ما یک موقع یک نگاه سیستماتیک داریم که می‌گوییم مثلاً متولی کشاورزی با جهاد کشاورزیست، مثلاً تولیت برق کشور با برق است اما،ببینید ما اگر بگوییم متولی حوزه است، متولی دانشگاه است هرکدام را که دست بگذارید قسمت عظیمی از مردم بازمی‌مانند.
میزان- با توجه به این وضعیت چه باید بکنیم؟
حجت الاسلام بهاری -مباحث مربوط به اعتقادی بحث شخص نیست و وظیفه آحاد جامعه است وتک تک افراد جامعه دو وظیفه‌دارند.
از ابوعلی سینا پرسیدند چطور ابوعلی سینا شدی؟ گفت: فهمیدم که نمی‌فهمم و فهمیدم که باید بفهمم.
جامعه ما دودسته هستند یا می‌دانند یا نمی‌دانند، آن‌هایی که می‌دانند وظیفه‌ی آگاهی بخشی رادارند و آن‌هایی که نمی‌دانند وظیفه‌ی یادگیری،هر دو باید علاقه نشان بدهند.

لذا آنچه باید انجام بگیرد وباید به آن توجه شود این است که تک‌تک افراد جامعه است و همه‌ی کسانی که وظیفه اعتقادی احساس می‌کنند موظف هستند روشنگری را ایجاد کنند.   انتهای پیام/

 

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: امام جواد گام دوم انقلاب روشنگری ائمه اطهار تفکر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۴۳۶۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام صادق (ع) آغازگر جهاد در عرصه فقه بود

ایسنا/گیلان نماینده ولی‌ فقیه در استان گیلان با اشاره به اینکه تشکیل حکومتی مبتنی بر احکام و آرمان‌های اسلام از جمله اهداف و آرزوهای اهل‌ بیت و عالمان دین در دوره‌های مختلف بود، گفت: امام صادق (ع) ۳۴ سال امامت را برعهده داشتند و آغازگر جهاد در عرصه فقه و فقاهت و تربیت جامعه اسلامی بودند.

آیت‌الله رسول فلاحتی امروز (۱۵ اردیبهشت‌ ماه) در مراسم شهادت ششمین اختر آسمان ولایت و امامت، امام جعفر صادق (ع) در مصلای امام خمینی(ره) رشت اظهار کرد: شیعه به مذهب جعفری نیز تعبیر می‌شود، زیرا شیعه مدیون کلاس‌ها و دانشگاه عظیم علمی و روایی است که از مکتب امام صادق (ع) دارد.

وی با اشاره به روایتی از اهل‌ بیت که فرمودند، هر کسی نداند بر ما اهل‌ بیت چه گذشته است و نسبت به ظلم‌هایی که بر ما خاندان روا شده است، جاهل باشد شریک ظلم ظالمین خواهد بود، افزود: یکی از عللی که در طول تاریخ تشیع، تشکیل حکومت اسلامی برای اهل‌ بیت میسر نشد، شناخت نداشتن مردم نسبت به اهل‌ بیت در هر دوره‌ای بود. بنابراین اگر امت‌ها، مسلمانان و شیعیان جایگاه حقیقی امام را بشناسند، جامعه اسلامی مدینه فاضله‌ای خواهد شد که آرزوی همه است.

فلاحتی با اشاره به ورود اسلام به برخی کشورهای اروپایی از جمله بوسنی و هرزگوین، بیان کرد: برخی مسلمانان اروپایی در تعالیم‌شان می‌گفتند تاریخ اسلام ۵۰ سال بعد از پیامبر (ص) را مطالعه و تحقیق‌ نکنید، هدف از بازداشتن مسلمانان از تحقیق در این زمینه، این بوده که مسلمانان نسبت به حوادث و اتفاقات رخ‌داده در جامعه اسلامی بعد از پیامبر آگاه نشوند، اما برخی تحلیلگران غربی که به آیین اسلام گرویدند اسلام را از همین رهگذر مطالعه کردند و متوجه حقایق آن شدند.

امام جمعه رشت با بیان اینکه امام صادق (ع) ۳۴ سال امامت را برعهده داشتند و آغازگر جهاد در عرصه فقه و فقاهت و تربیت جامعه اسلامی بودند، گفت:‌ آن حضرت حدود ۴۰۰۰ شاگرد تربیت کردند و در دوران حیات و امامت خویش، با فشارهای منصور دوانیقی (لعنت‌الله علیه) مواجه شدند، ظلم‌ها و فشاری که منصور بر امام وارد کرد، بر هیچ امامی وارد نشده بود. دوانیقی همواره امام صادق (ع) را تحقیر و شکنجه‌ روحی می‌کرد. او آرامش را از امام سلب کرده بود و بارها تصمیم به قتل امام گرفته بود و سرانجام آن حضرت را به شهادت رساند.

وی با اشاره به اینکه تشکیل حکومتی مبتنی بر احکام و آرمان‌های اسلام از جمله اهداف و آرزوهای اهل‌ بیت و عالمان دین در دوره‌های مختلف بود، افزود: اهل‌ بیت عصمت و طهارت در دوران حیات‌شان، شکنجه‌های روحی و سختی‌های زیادی را متحمل شدند تا حکومتی مبتنی بر احکام اسلام تشکیل دهند.

نماینده ولی‌ فقیه در استان گیلان با بیان اینکه حکومت اسلامی در ایران در سایه تلاش‌های شهیدان، امام و روحانیت شکل گرفت، حکومتی که آرزوی انبیا و اهل‌ بیت عصمت و طهارت بود، اظهار کرد: دشمن امروز تلاش‌ می‌کند ما را درگیر امور جزیی و سیاه‌نمایی‌ها کند تا از اصل نظام و حکومت اسلامی که مورد توجه انبیا و اولیاست، فاصله بگیریم. 

فلاحتی با اشاره به بسط قدرت جمهوری اسلامی که معادلات تمام قدرتمندان جهانی را برهم زده و قدرت‌های نظامی را وادار به خضوع کرده است، افزود: با وجود هجمه‌های گوناگون علیه نظام اسلامی، در این فضاهای مسموم جهانی نیز طعم شیرین اداره جامعه بر مبنای اسلام و مدیریت اسلامی در اذهان و دل‌های ملل نشسته‌ است و ملت‌ها، حکومت اسلامی و پیام جمهوری اسلامی را باور کردند و جمهوری اسلامی در سراسر دنیا تاثیرات شگرف خود را به منصه ظهور رساند.

امام جمعه رشت با اشاره به روایتی از امام صادق (ع) مبنی بر اینکه علم و عمل باید در کنار هم باشد، بیان کرد: عملِ بدون‌ معرفت و دانش فایده‌ای ندارد، البته علمی که با عمل همراه نباشد نیز فایده‌ای ندارد.

وی به یکی از جنایات منصور دوانیقی اشاره و اضافه کرد: امام صادق(ع) صاحب مکتب بود و در مسجد نبوی، فقه شیعه و اخلاق شیعه و امور سیاسی و اجتماعی را برای دانش‌پژوهان بیان می‌کردند، در یکی از روزها، منصور فرصت را غنیمت شمرد و در کنار مسجدالنبی، آتشی برافراخت، به‌طوری‌ که شعله‌های‌ آتش به خانه امام که در همان مجاورت قرار داشت رسید؛ امام همان‌طور که از میان شعله‌ها عبور می‌کرد با نگاهی به خانه، شکایت از منصور (لعنت‌الله علیه) را به قبر پیامبر برد، بعد از خاموش شدن آتش، جمعی از شاگردان به خانه امام رفتند و آن حضرت را در حال گریه دیدند، وقتی علت‌ گریه را پرسیدند، آن حضرت فرمودند، وقتی خانه‌ را آتش زدند، دیدم در میان شعله‌های آتش، برخی از کودکان در حال فرار هستند و به یاد کربلای جدم حسین (ع) افتادم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آیا بانوان می‌توانند امام جماعت شوند؟ + نظرات مراجع تقلید
  • سن مناسب برای انجام تست دیابت
  • علم‌الهدی: امامتِ سیاسی دشمن دارد و تا امروز هم این دشمنی ادامه داشته
  • امام صادق (ع) آغازگر جهاد در عرصه فقه بود
  • علم‌الهدی : اگر امام صادق(ع) در امور سیاسی مداخله نمی‌کرد، به او ظلم نمی‌شد/ امامت سیاسی دشمن دارد
  • دلایل مظلومیت امام صادق(ع) از زبان آیت‌الله علم‌الهدی
  • احیای جایگاه مرجعیت علمی اهل‌ بیت در مکتب امام صادق (ع)
  • تبیین سیره امام صادق(ع) برای جامعه نیاز است
  • سالروز شهادت مظلومانه رئیس مذهب جعفری
  • سالروز شهادت امام جعفر صادق(ع)